iklan

June 10, 2011

Ya Allah Terimalah Taubatku

Hye All..!

Dear Bloggy :-

Rasanya dah seminggu blog picisan ni tak berhapdate.. Gua sedikit membizikan diri dengan rutin idop yang kian hanyut selaras dengan arus kemodenan yang kian pesat membangun.. Gahahahaha.. Diam tak diam dah genap 3 bulan gua bekerja di tempat baru.. memang memacam kerenah kehidupan manusia gua jumpe, dari yang jenis talam dua muka, kaki gebang, kaki kelentong, spisis UP diri sendirik, spesisi tacing deep inside my ass, jenis royal friend, backstabbing, jenis kedekut, jenis murah hati, dan lain-lain lagi sejajar dengan kenyataan yang anda anggap betul untok di tambah..



Gua..! rutin harian cam biasa, bagun pagi kerja, malam baru balik. nak mengadap muka member-member memang susah, memasing sangat letih, memasing balik umah keja tido.. tapi kekadang ada gak masa kitaorang lepak kat warung mamak, sambil hirup secawan teh tarik dan sepam rokok tatkala menunggu tibanya malam..

Hidop gua ni sanak saudara, ipai duai semua tak suka dengan gua, ya gua tahu.. Disebalik senyuman sinis sanak saudara terpancar sinar kebencian dan kejeleousan terhadap family gua. Gua memang giler menderita tatkala gua lihat mereka-mereka yang punyai sanak saudara bergurau senda, riuh hilai tawa.. gua dengan adik dah tak punya sesiapa.. Bila member gua ajak gua lepak, sembang kencang sana sini, gua jadi gembira, sebab gua anggap merekalah sanak saudara, dengan member-member jer gua mampu menumpang kasih sayang... nak harapkan saudara memang takder..

Walaupun member tu terkadang melukakan hati gua, gua  kadang tak kisah, sebab member pun punya life dia sendiri, member pun punya masalah sendiri. Gua jenis sangat sayang gileer kat member, skali dia dah buat gua suka dengan dia, gua akan jaga dia macam mana gua jaga mummy gua.. (ye kenyataan agak berbau LADIES) tapi itu kenyataan wat pe nak sorok yer dak..


Selama 3 bulan gua dekat tempat kerja baru, memacam musibah menimpa gua, tapi gua anggap tu sebagai tiang kehidupan.. tahun ni juga Gua clash dengan girlfriend gua dimana kasih kita terbina 7 tahun sudah.. Tahun ni juga gua menolak tawaran sambung belajar ke **** ...  tahun ni juga sudah beberapa kali gua rasa nak bunuh diri..  Gua rasa sekarang gua dah semakin jauh dengan tuhan, tikar sembahyang dah lama tidak dibentang... tubuh ini dah lama tidak dibasahi air sembahyang.. Lidah ini sudah kelu hendak mengalunkan ayat suci Al-Quran.. hidop gua dah jauh melayang.. seakan-akan terbang tanpa impian..

Gua rindu diri gua 3 tahun lalu, Yang wajib 5 waktu tak pernah terlewat, dalam bilik sentiasa berjemaah, gua tak pernah baran dengan orang, stakat kecik-kecik gua tolak tepi.. Sekarang pun gua masih lagi baik dengan orang. tapi sifat jahat dalam diri tu tetap ada, (prinsip idop gua, lu kerek gua langsi... lu start gebang gua pun akan temberang.. Lu baik.. gua pun layan lu baik macam malaikat)

Gua sekarang perlahan-lahan untuk berubah, tak salah kan jadi humble.. tapi jangan la kasik orang pijak kepala, cari nahas lah.. harini gua sakit gigi.. giler berdenyut.. kata membe gua si pian sakit gigi itu ibarat sakit kedua selain kematian, ada gak yang cakap sakit gigi tu sama level dengan orang yang tengah meneran nak beranak.. gahahaha.. gua tak pernah beranak so tatau la cemana sakit dia.. 


Ubat sakit gigi | From Naim & Ayu

Please jangan buat gua menitiskan air mata... Selama gua hidop kalau kawan gua sakit, gua yang selalu carikan ubat bagi dorang makan, carikan bubur kalo dorang demam.. Tapi kali ni 1st time dalam hidop gua seorang kawan belikan gua UBAT.. Tanya gua kau sakit lagi ke..? Gua terasa disayangi giler, terasa macam mummy yang jaga... Lepas makan tadi sebak giler rasa.. (ya mebey antara korang,  member belikan ubat tu perkara biasa lah, member sakit kita tolong yer dak ) bagi gua walaupun seteguk air sekalipun selagi member tu bagi dengan ekhlas, gua akan appreciate every single things that his|her do in my life.. sebelom ni pun cik kekasih ada belikan gua ubat tatkala gua sakit.. tapi feling lain macam tu tak sama hokay,
 
Prinsip manusia ni memang pelik, bila dah terhantuk, baru nak ingat tuhan, masa tu baru la gegeh nak baca Quran, nak sembahyang, nak doa tacing-tacing meleleh air mata, bila kita senang, kita lalai dengan kesenangan yang allah berikan.. Sejauh mana hubungan kita dengan tuhan..? dengan ibu bapa..? dengan kawan-kawan..? (walaupun gua jahat, gua sentiasa berdoa agar dibukakan pintu hati dan menjadi sebaik-baik umat ciptaan tuhan.) Ingat lah wahai sahabat, sejauh mana hebat pun kita, setiap orang tak kan terlepas dari kematian..
.
Ya Allah ya tuhan ku, kau terimalah taubatku..!
.
.
Selagi gua termampu mengukir senyuman di bibir kawan-kawan, gua akan cuba asalkan kawan-kawan gua happy sama. sebab gua dah takde sesape selain adik dan mummy kat dalam dunia ni..

7 comments :

Farhan AJ said...

assalam bro..

wah sebak guwa baca entry lu.. hurm biasa la tu..manusia selalu menyimpang dari jalan lurus..tapi x bermakna sudah tidak ada jalan untuk dia perbetulkan diri dia..

lu masih muda.. n even kita xtau bila kita akan mati,kita stil bleh taubat..ye maybe ramai cakap senang je nak taubat kan,buat salah,terus taubat,buat salah,terus taubat..

sebenarnya tu bukan taubat,,tapi tu sekadar nak lepaskan diri diorang dari rasa bersalah.. taubat yg sebenar ialah taubat di mana lu xnak buat dah perkra dulu..lu nak tinggalkan semua benda2 x elok yg lu penah buat.,.

guwa sendiri pernah beberapa kali nak taubat,,,tapi..faham2 je la kan..manusia ni nafsu susah nak kawal..asyik buat salah balik je kan..

so bagi guwa,lu ada niat nak taubat tu baguslah.. ya,guwa sndiri terharu kalau ada kawan2 yg amik berat pasal guwa,even sekarang ni guwa xde kawan karib pun...

tapi lu untung..ramai take care.. so lu jaga la hati diorang baik2..

guwa harap lu sentiasa heppy der.. kita kan geng..hehe..

sekian saja..sorry komen dah macam entry :p

assalam :D

blogtube said...

entry yang terbaek...


blog sky menjadi salah 1 list terjah My OBW...

=o) said...

Thanx paan, kalo gua buat entry gua mesti menunggu komen dari lu.. walaupun lu just komen "hehehe" thanx sudi baca blog picisan ni.. lu pun member gua gak.. member terbaik pernah gua dapat dalam blogging ni.. walaupun gua selalu terjah entry lu tapi jarang drop coment..

Tak pe paan, satu hari mesti lu ada member baik.. caring seorang member tak sama caring nya seorang girlfriend.. gua lebih selesa bercerita dengan member masalah gua dari share dengan GF gua.. gua rela stop message dgn GF gua kalo member ajak keluar..

dalam hidop gua. kawan-kawan jer yang mampu buat gua tersenyum lebar.. walaupun terkadang mereka menyakitkan hati..

hahaha.. tetibe komen aku pun dah macam entry...

Anonymous said...

pozitif!..yup..manusia ni macam2..rmbut je same kaler..tpi hati putih jingga..xpe bro..walopun kite ni tak sempurna..tpi kite sedar akan kesilapan kite..nak brubah bukan mudah bro..ia mgambil masa yng agak lame..tpi skurang-kurangnya kite berusaha untuk avesome..ingat bro..sekali skala member2 tu menyakiti hati kite..namun ade kalanya mereka lebih bermakna buat kite..PEACE YAWW!..hihi

Cik Ladies said...

erk.. panjang komen aka entry paan kat dalam ni.. ahaha.. dah lama tak namapk sky.. bizi betol awok.. itew rindu kat awok.. ececeh.. sila muntah :muntah awok, jgn la cuba-cuba nak bunuh diri.. ramai lagi syg kat awok.. ingat tuhan sentiasa.. dia yang bantu kita.. peace ;)

=o) said...

TQ cik ladies... awak pun member terbaik dekat BCR

Anonymous said...

Most powerful&cost effective SEO service in world get up to 100K backlinks now!
Get great online web traffic using superb xrumer service available. We can post your marketing post up to 100K forums around the web, get thousands of backlinks and amazing online web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
xrumer

more story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...