iklan

April 7, 2015

Jangan Lemas Dalam Usaha

hye bloggy..

Salam manis berserta madu buat semua.. harini tetiba uncle meroyan nak tulis blog. Actually banyak dah uncle tulis cuma tak publish sebab rasa tak sesuai untuk dikongsi.

Ramai yang tanya uncle ni kerja apa sebenarnya. Kejap-kejap post gambar kek. Kejap-kejap post pasal editing. Kadang ambik tempahan design. Kadang buat wedding photoshoot. Ohh yang terbaru mengajar personal class "baking"

Bunting minggu lepas

Macam mana uncle ada masa buat semua kerja tu. And ada masuk any school ke belajar so many thing about graphics ni.

 
Business card murah dan higher quality

Uncle ni same je macam semua orang. Lahir bukan terus pandai.. uncle banyak belajar. Banyak tanya orang. and uncle banyak habiskan masa dengan on9 dan Explorer many things. Kat youtube tu dari goreng telur. jerang air. Sampai video beranak pun diorang ajar. So semua terletak kat tangan kita.

Uncle ni jenis manusia yang nekad. Kalau rasa benda tu mampu buat. Uncle akan cuba buat walaupunn hasil dia tak sehebat mana. Atlease we try.  

Uncle pernah belajar menjahit. Pernah jahit baju melayu sendiri. Baju kurung moden untuk mama. Jahit langsir raya. Alas meja. Alter kaki seluar. Jahit cadar sendiri. Tapi ramai yang cakap uncle ni lebih kepada feminine and buat kerja kearah keperempuanan.. like i said who's care.. selagi kita tidak menyerupai wanita. Tidak menukar jantina kenapa kita nak malu... orang yang malu adalah orang yang langsung tak tahu buat kerja.

And apa yang penting. Kau kawen besok mak mentua akan puji kau lebih dari menantu lain. Sebab kau boleh buat semua. Hahahahahaha.... 

Kadang uncle tulis macam ni sebab nak sedapkan hati sendiri. Bilamana keluar pergi kedai orang selalu panggil uncle anak dara sebab tak keluar rumah. Tak naik motor kehulu hilir. Tak lepak warung macam budak laki lain. Aku bukan tanak campur dengan masyarakat cuma aku rasa tak elok diri aku yang virgin ni dicemari nakotin nakotin serta umpat umpatan pada orang..  hahahaha.. korang mesti anggap aku ni seorang yang sangat membosankan..

Orang kata tak kenal maka tak cinta. Hahahaha... uncle sangat friendly kalau kawan tu 1 kepala dengan kita...

Semoga tahun baru ni. Rezeki pun lagi murah dari sebelumnya... tak nak ada musuh dan dimusuhi. Hatters semua dah boleh beli kain kapan and pergi mati. 

Cukuplah sini dulu entries serious dari uncle.. 

"Kita tidak akan berjaya dalam hidup, sekiranya disepanjang perjalanan, kita asyik membaling batu pada anjing yang sedang menyalak"

April 6, 2015

kisah 20 Sen

Hai korang semua.. harap sihat lah hendaknya.. ni merupakan 1st entry untuk tahun 2015 setelah sekian lama uncle tinggalkan dunia blogging ni.. actually takde masa sebenarnya nak menulis. Hihihi.

Ok back to the tittle
semua orang kenal kan dengan duit 20sen.
bentuk bulat, nilai pun kecik kan.
kalau jatuh celah kusyen kereta tentunya tak kutip kan. Tapi kalau kena kat parking bermeter mesti kita korek balik cari 20sen tadi.. walaupun nilai dia kecik. Sampai masa 20sen tu tetap besar nilainya.

20 sen

Ceritanya macam ni. Dulu uncle dapat PLKN dekat Gunung Semanggol Perak. uncle dapat kem jiwa murni.. masa 1st dapat tahu kena pergi PLKN tu rasa macam nak gantung diri je sebab memang tak suka PLKN. Hahahaha...

so uncle pendek kan cerita. 1 malam tu uncle pergi beli burger. Faiq kawan uncle kirim suruh beli. Sebab dia dah penat kawad so tak larat nak ikut. Gerai burger tu kat cafe dalam kem tu jugak. So dia bagi la rm2 untuk beli burger. Burger tu rm1.80sen jer. Dah siap tapau ape semua terus balik dorm delta makan burger dengan Faiq. But i forgot to gave him back ballance 20sen tu. Memang tak ingat langsung.

So di pendekkan cerita lagi. Lepas peristiwa beli burger tu. My mom call cakap dapat tawaran sambung belajar n kena lapor diri immediately. So my mom fax kan surat tawaran tu ke kem jiwa murni dan uncle dapat pelepasan dari cikgu untuk balik awal dan terima sijil tamat latihan. See that untung kan uncle that time ada lagi balance sebulan tapi boleh balik awal.

And masa syok kemas barang-barang nak balik. Uncle lupa nak pulangkan balance duit faiq tu. Sampailah hari nak balik uncle cari dia nak bagi balance tapi semua group dia kena buat jungle tracking outside kem. So dengan perasaan berat hati uncle pun balik sampai kampung. Tiba je hari minggu uncle call aYie sebab faiq takde enset time tu nak call dia sendiri... hari minggu kami dapat enset tau. Uncle nak cakap dengan faiq pasal duit dia. Tapi faiq keluar pergi makan. So uncle minta jasa baik Ayie mintak alamat rumah faiq n number talifon. Tapi entah macam Mana masing-masing lupa. Dan uncle pendek kan lagi cerita sampai sekarang uncle tak dapat cari faiq tu.

Tadi uncle pegang duit 20sen tetiba rasa tak sedap hati. Rupanya duit balance faiq 20sen yang 9 tahun dulu uncle tak dapat pulangkan lagi. Duit tu masih uncle simpan sampai sekarang. Uncle tak tahu macam mana cara nak cari faiq ni. walaupun nanti dia akan cakap alah 20sen tu aku halal je. Atlease keluar dari mulut dia kan.

So uncle harap sangat dapat jumpa dengan
Mohd Faiq Mahfuz Bin Zakria
asal kota bharu kelantan
bekas pelatih PLKN kem jiwa murni
company DELTA.

Mana tahu kalau dia tergoogle nama sendiri dan baca entry uncle ni boleh tak bagi alamat or number phone supaya uncle boleh contact dia. Sebelum uncle balik dia ada conteng buku nota uncle macam-macam dia tulis ucapan tapi dia tak letak pun alamat or anything else that i can find him back after camp.. walaupun 20sen tu nilai dia kecik. Walau bagi balik dia tak akan jadi millionaire tapi kita kena jujur. 20sen tu hak dia bukan duit kita.


Zaman dulu ini lah instagram
inilah facebook
inilah twitter
kerana kenangan itu kita boleh rasa dengan setiap pancaindera kita.. walaupun jauh ketinggalan zaman tapi inilah yang sebenarnya kenangan.

So uncle harap sangat allah beri peluang untuk jumpa dengan dia. Dan bagi balik balance beli burger ni.. uncle sangat sangat berharap boleh jumpa dia.

Ingatlah
"Hutang itu wajib dibayar walaupun tidak dituntut"


November 20, 2014

menu musim hujan

Dear bloggy...

Now dah masuk musim tengkujuh kan..?? Haruslah hujan kemain lebat lagi.

Dan musim musim hujan cenggini rajinlah aku kedapur. Dah kat luar hujan. Nak but apa lagi kan.. masak je lah...

Adik aku pulak. Apa nak makan main oder jer lah.. so masa ni la nak gunakan abang dia..

So ini lah beberapa menu untuk hari ini...

baked macaroni with cheese

Pastu adik aku siap tambah order lagi nak makan benda lain....

potato fritters

So ni je lah dulu.. jemput makan semua..


September 25, 2014

Akibat Food Tester

hi chu'olls... fefiling macam bapok tegur kawan dia..
curlass kakak.....

hahaha... matiler kalau ada geng2 dia baca..

buat sekian lama.. akhirnya uncle bukak jugak blog bersawang hari ni...
tatau nak hapdate apa.. otak dah beku lupa nak defrost kah...


korang penah pergi supermarket hari minggu tak..?
mesti pernah yer dak..? korang mesti perasan kan akak-akak promoter dok bagi food tester kat orang yang lalu-lalang tu kan...



benda ni paling uncle suka... hahaha...
memula dulu rasa enoying jer nak baut  buat tapi bila dah try rasa seronot pulak... kah
lalu dekat akak-akak food tester tu 
sambil lalu ambik satu...pastu lalu lagi sekali.. ambik lagi..
dah bosan lalu kat tempat lain pulak...
makan lagi.. her her her..
maggi, nuget, eskrim, susu dutchlady, air kotak, kokokeras
sampai kenyang kat dalam tu jer...
ni semua idea si Fad yang ajar...
kau banyak dosa dengan aku Fad.. hahahaha
cepat tobat wei.... 
sape penah buat kita GENG...!!


bila kita ingat balik benda-benda lucu cenggini
terus ingat at kawan kita yang  selalu buat kita ketawa kan,
bila duduk dekat bajet macho tanak rerindu
bila dah jauh baru terasa yer dak..??


benda yang paling  terkesan bila geng-geng Thai cuisine mesej uncle..
"abang kat mana..? kami rindu abang..?"
"abang bila nak datang sini.? nanti boleh lepak"
uncle ingat bila dah tak kerja sana takde lah orang rindu uncle
rupanya masih ada.. hehe... rindu korang jugak lah


ehh... nak hujan dah,
uncle out dulu lah
tadi sidai kain takut basah pulak


"kita berkawan bukan sebab bangsa, agama mahupun warna kulit, tapi kita berkawan kerana hati dia, yang sudi menerima  kita sebagai sahabat dia"

  

May 11, 2014

Ehhh... Korang Tahu Tak..??

hye salam manis buat semua...

hari ni rasa santai sikit, sebab kerja half day jer...
so balik rumah tadi ternampak seorang epal red delicious dalam peti ais, so apa lagi, capai blender terus kisar bebuah tersebut jadi air.. berangan sangat nak minum air buah pak san gelas besar dekat terengganu sana... hurm...... rindu kedai tu... khen..... rindu dekat hadek rambot panjang angkat air tu sebenarnya, kah..kah..


korang ada tabiat atau hobe hobi pepelik tak..?



uncle ada lah juga selalu buat benda pelik bagi orang lain tidak bagi uncle.. kadang buat benda pelik ni akan jadikan kita special...

biar betik uncle

1- suka membaca dari belakang, terutama suratkabar, majalah ujang, buku resipi dan sebagainya.. gitoh.. haha... kalau buku sekolah takdenya aku nak baca rair dari belakang..

2- suka makan tembikai letak garam.

3- duit mesti kena susun cecantik dalam wallet, dari kecik ke besar dan selaras mengikut nilai matawang.

4- suka pakai cap walau rambot dah cantek macam maya karing.. haha

5- suka buat orang rasa kagum dengan uncle... contohnya kat kedai enset, uncle akan cerita satu2 enset tu dengan detail sambil borak dengan tuan kedai, sampai tuan kedai cakap, you banyak tahu you niaga juga ka..?? makcik pet shop pun penah jadi mangsa uncle... uncle cerita setiap spesis sugar glider pada dia sampai dia clueless nak bercakap. hahaha....

6- suka bau rumput lepas hujan, sebab dia sangad freshness.. maigad..

7- time nak keluar rumah, paling kurang 4 helai baju uncle akan mix and match before keluar. haha.. macam pompuan jer kan..

8- suka masak tapi tak suka makan.

9- suka duduk sorang-sorang... sebab tak ramai kawan.

10- sangat teliti... kadang time nak keluar rumah mesti cek banyak kali gas, tivi, aircond dah tutup ke belom, sedangkan time nak keluar dah tutup. pernah sekali dah travel separuh jalan u-turn balik sebab nak chek plug tivi, sedangkan dah tutup. hahaha..

11- kalau study mesti kena suasana bising, kalau tak study tak masyuk.. atlease ear phone kat telinga..

12- benda paling uncle takut kalau ada someone cakap macam ni... "saya nak tanya sikit boleh" or "aku nak tanya sikit, but jangan marah yer" time tu terus uncle teringat pada dosa-dosa dan salah silap yang uncle dah buat pada dia.. hahaha.. padahal dia just nak tanya " kau beli beg cantik tu kat mana, berkenanlah" dan time tu rasa nak caruts orang jer.. hahaha.. mesti korang pernah rasa cam ni kan...



hurm... rasa cukup sini jer lah dulu... kalau nak tahu lelebih kenalah berkawan dengan uncle ni..
jujur uncle cakap orang yang tak kenal uncle, mesti cakap uncle ni sombong, berlagak mampoos, bajet good-good jer... unfriendly... dah kenal baru tahu kan uncle ni cemana... uncle ni memang gegiler sorry lah yer. hahahaha......



"sekiranya kita sudah hidup senang, berpangkat, berduit janganlah pula kita bangga berjalan menongkah arus, mendongak ke langit sedangkan kita semua berasal dari butiran pasir yang sama." 

more story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...