iklan

February 16, 2011

My Bestfriend

Dulu time gua zaman muda remaja, best sangat. Kenapa gua cakap best sangat..! sebab gua ada ramai sangat bestfriend, Fadzli, Shahrain, Amin, Yunie, Pija, wadie, fendi, eyo.. derang ni sumer rakan sepertadika gua, sampai lah sekolah rendah, Namun sumer berpindah sorang demi sorang, time tu budak lagi stakat kawan pindah sekolah ape la sangat.  Namun gua selalu berdoa agar dapat berjumpe derang balik. paling rare memory lah, kami mandi-mandi sungai, main dalam paya, kutip siput dalam parit ketika air kering dan banyak lah..
At pengkalan Mamat
(click gambor untok tumbesaran)

Dekat umah gua adalah sebatang sungai, air dia tenang sangat, jernih lak tue, kalo member mandi bogel leh nampak kote lam air. ukeh ukeh ukeh.. tapi mummy gua hanya benarkan gua mandi sekali sekala jer, tak macam dak2  lain ari2 mandi sungai. Gua hanya mampo tengok jer dari batas tebing.. Dekat sungai tu ada bot penambang.kepunya uncle Mamat. Bot dia lah kami selalo rabakkan time mandi. kadang2 sampai melimpah air masok lam bot, nasib jer tak karam bot uncle Mamat. 

Yang selalo teman kan gua mandi adalah shahrain, fadzli, amin, pija, sapiQ. derang ni memang kaki mandi sungai..kadang2 balik sekolah belom cabut lagi baju sekolah terus ke sungaii nak mandi.. gigih gieler.. tapi kebahagian tak lama, sorang- sorang dari mereka berhijrah ke tempat len, yg tinggal hanya lah shahrain, amin dan fadzli. dan kami berjanji akan kawan selamanya sehingga lah lepas sekolah sekalipun.

Gua memang suka memancing
(click gambor tok tumbesaran)

Dalam banyak2 derang, gua paling close ngan fadzli, sebab gua suka melukis, dia juga suka melukis, stakat acara2 lukis orang lidi anjuran sekolah mesti di monopoli oleh kami.. sape tak bangga dow lukisan kita cikgu tepek dekat  papan kenyataan, femes gua satu sekolah kejap. 

Ari-ari lepas balik sekolah fadzli mesti lepak umah gua dulu dan kami melukis sebelom dia balik rumah. Dalam buku latihan kaler cekelat tu tayah citer la memacam dah kami conteng, tak suka cikgu tu kami lukis muka dia, pastu kami wat la stori seperti cikgu zainodin kena bakar dengan sabut kelapa ke, kena lastik telor ke.. memang syok.. 

Tapi saat gua takutkan sudah tiba, fadzli pun nak berpindah juga, pindah ke kuala lumpur, bandar yg penuh metropolitan.... kali terakhir jumpe fadzli datang nak ucap selamat tinggal, tapi gua tak tengok pn muka dia. Dia hadiahkan gua sebatang pensel tekan silver dengan pemadam stabilo. dia kata (Manusia jadikan pensil berpasangan dengan pemadam kerana pemadam boleh memadam kesalahan yg pensil tulis)
Memang hari tu gua tak boleh langsung nak pandang muka dia sebab gua sedih.. kami dah janji memacam lepas abis sekolah.

Start haritu gua dah berhenti melukis, Gua jadi pendiam, Gua mudah tacing, Gua rasa sunyi. Gua agak rapat dengan bebudak pompuan jer. sebab derang pandai pujuk gua. sampai skang gua tatau fadzli kat mana. sebab gua dengar citer dia dah tak duk KL lagi. dia pindah JB.. gua dah Facebook tapi gagal. so sampai skang gua gunakan nickname SkyBoy supaya kalo dia gugel dapat cari gua..

Gua teringin nak jumpe dia lagi. sebab gua nak mintak maaf sebab gua koyak buku lukisan dia sebab gua marah dia nak pindah. buku lukisan tu kami lukis bersama. banyak kenangan menarik kami lukis, Kalo ada sape2 kenal budak nama zulfadzli bin abd rahman sila lah BUZZZ gua yer,

SEKIAN...................

2 comments :

senandung semalam said...

rndu jgak ngan kawan2 lme...

=o) said...

saya pun rindoo nak jumope derang lagik... siyes rindoo

more story

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...